Företag i mark logo
björkesbacka
m1m2m3m4m5m6m7


Björkesbacka!

ramhultafallet är besegrat!
Naturreservatet Bkörkesbacka mellan Haratången och Öxabäck.

 

Fin sjö ligger vid vägen !

ramhultsfallet
E vacker liten sjö finna att se på väg til Björkesbacka!

 

s   

 

Det finns äppleträd!

skördning
Ett äppleträd står och väntar på dig...

 

 

Sök:

 

Väder Marks Golfklubb

 

 

 

Björkesbacka Filmklippned Karta och så hittar du hit! n

Vi åkte ut till Björkesbacka för att undersöka den gamla goda tiden på landet. Vägen till Björkesbacka var på en gammal knagglig väg och man kunde inte köra fort för att inte bilen skulle ta för mycket stryk.

vägen upptäckte vi en liten sjö med en liten brygga som man kunde gå på vi tänkte ta ett dop men det såg lite mörkt ut och inte så inbjudande.
Man kan även upptäcka att det är bord uppställda på platser vid vägen med fina blommor ut placerade, det ser inbjudande och trevligt ut.

När är vi framme tänkte jag och körde på en bra stund till vägen blev asfalterad då började jag ana att vi kört förbi så vi vände. Ja det var svårt att upptäcka vart det låg om man inte är uppmärksam. Men vi kom fram till slut och jag plockade upp kameran för att filma vägen till sevärdheten, en gammal lada där det låg ved och en stubbe med en yxa på det såg låvande ut, men då plötsligt började en hund att skälla, barn att skrika och hög musik dånade från ett öppet fönster.... Läs mer. mer

 

 ingången till torkels gömma
01020304
05060708
1011


Ja så upplevde vi vår resa till Björkebacka, men man skall åka ditt och titta njuta och spana efter fåglar, kossor och småkryp som det finns gott om. Naturen är rogivande och passa på att ta med fika och sätt er ner vid borden som finns i slutet av stigen
Naturen
121309
Här kan man få se hur man brukade jorden förr. man kan promenera på
en stig och titta på kattadränket och kolmilan. upp
 
Sjö att se på vägen!
131415
Det finn en sjö att beskåda på vägen till Björkesbacka, mysigt att sitta och titta ut över den rogivande sjön. Man kan även sitta vid utplacerade bord som finns att tillgå på vägen. upp
 
 
Filmklipp från Björkesbacka del ett och två! upp
 
 

Historia

Björkesbacka blev 1996 det första kommunala naturreservatet i Mark. Detta eftersom husen, kulturlandskapet, våtmarkerna och skogen är typiska för trakten – historiskt sett.

Hagmarken bortom boningshuset sluttar och har flera långsmala och övergivna åkerlappar. Åkrarna ligger i terrasser och har fått beskrivande namn som ”Brunnsaker” och ”Katterumpen”.

I hagen står hasselbuketter, ekklungor och ensamma björkar, lindar och sälgar. På stammar till de äldre träden sitter skrovellav och lunglav – båda två arterna signalerar att här har det funnits lövträd under en lång tid.

Skogsbete Skogsmarken ovanför gården är ett fint exempel på en bondeskog. Här gick i flera hundra år gårdens djur på skogsbete och man högg bara enstaka träd till ved eller gärdesgårdsstörar.

Du passerar Björkesbacka när du far vägen mellan Haratången vid riksväg 152 och Öxabäck.
GPS: N 57 27 690, E 12 49 892. Karta finns nedan.
upp

Visa större karta

 

 
 
 
     
 

 

 
Sitemap:
Index - Marks Kommun - Turism - Nya Företag - E-Kort - Presentationssida - Media - Kontakt

 

Kontakt:
Adress: Humlegatan 13, 50451 Borås
Tel: 033-13 00 30
Mobil: 070 -977 89 79
E-post: info@kinnakinna.se

 

Copyrights:
All pictures Copyrights © foretagimark.se 2011.
01 02 02